RENNENDE REBELLEN WORDEN HOLLENDE HUISVADERS
 
Uit: De Gelderlander, 2 juli 2002
Door:  Mathieu Klein Tank

Ter gelegeheid van het 25 jarig jubileum A.V. CIFLA
 
  Cifla25jaargeldlndr 
Cifla-voorzitter Theo Terhaard, in het midden met baard en bril,
leidt "zijn" atletiekvereniging naar het zilveren jubileum
 


 
Hollende Huisvaders
De 25 jaar geleden opgerichte Nijmeegse Atletiekvereniging CIFLA (exacte datum: 24 November 1977) had aanvankelijk grote ambities. Inmiddels traint men niet meer voor de Olympische Spelen, maar voor de gezelligheid. De naam die een kwart eeuw geleden werd gekozen voor de nieuwe vereniging is veelzeggend: CIFLA.
Temidden van al bestaande clubnamen als Cialfo en CIKO viel zo'n naam niet direct op. Het is echter een samenstelling van de Latijnse woorden citus (snel) en wind (flatus).
Snel als de wind, dat klinkt nog heel keurig. Maar de bedoeling was veeleer: "snelle scheet".  Het was een mild protest tegen de destijds nogal formele en behoudzuchtige atletiekwereld.


De  oorsprong van Cifla ligt een in groepje hardlopers van de sportvereniging Quick 1888, waarvan Jos Hermens  de bekendste was.  Quick 1888 was een omnivereniging, die gelegenheid bood om diverse takken van sport te beoefenen. Het boterde binnen de atletiektak echter niet meer zo tussen diegenen, die alleen hard wilden lopen en de beoefenaars van de technische onderdelen.  Daarom werd CIFLA in 1977 als vereniging voor uitsluitend lopers opgericht.  Dat was in die tijd uniek en de Atletiekunie was er ook niet zo blij mee.
 

DeEersteCiflaten


Van links naar rechts:
Norbert Piket, Dick Sas, Peter Rikken, Ben van Daalen,
Ellen van Kuijk, Frits Verhoef, Ivo de Blaauw
en onherkenbaar qua gezicht: Carl Sas
Foto: Gelderlander, uit archief van Carl Sas


De oprichters van CIFLA (allen mannen) waren met hun lange haren, baarden en rebelse gedrag, typische vertegenwoordigers van de protestgeneratie.Het hardlopen, destijds lang niet zo populair als nu, was onderdeel van hun levensstijl, waarmee ze zicht afzetten tegen de burgelijke maatschappij. Jos Hermens heeft een grote rol gespeeld bij de vereniging, maar lid werd hij niet. Wel gaf hij  begin jaren tachtig trainingen aan met name jonge talenten.
CIFLA moest een toploopgroep worden. Het beoogde succes bleef echter beperkt tot een enkele junioren titel.Een lange blessurereeks maakt een eind aan de ambities. Rolmodel Jos Hermens moest om die redenen zijn carrière beëindigen.
Een ook Toine van Wilderen, destijds houder van een aantal junioren records, zag zijn droom om naar de Olympische Spelen te gaan  stranden vanwege een achillespeesblessure.


Enkele topjunioren waren al, voordat ze senior werden, versleten.  Volgens de moderne trainingsinzichten was het ook waanzin wat de atleten destijds deden. Soms werd er in een week wel 300 kilometer gelopen. Ook een atleet als Hennie Wolters, die zich vooral toelegde op de 800 meter, ging doodleuk mee op een duurloop van een uur.
Niemand van de grondleggers van CIFLA wist dus het voorbeeld van Jos Hermens te volgen en een internationale sportcarrière op te  bouwen.  Toch wisten enkelen net als Hermens (een bekend atletenmakelaar) een zakelijke carrière in de altetiekwereld te realiseren. Wolters verkoopt en verhuurt materialen voor sportevenementen. Van Wilderen heeft een sportschoenenzaak en Peter Rikken is trainer.


Een echte topsportvereniging is CIFLA nooit geworden. Toch had de vereniging ooit een record op haar naam.In 1978 werd in 24 uur door een team van tien atleten in estafetteverband 452.154 meter gelopen. Daarmee dook men ruim onder het "Europese record" Hennie Wolters kan zich die recordpoging nog goed herinneren. "Dat viel ze achteraf helmaal niet mee, ze waren stuk voor stuk zo' n vier of vijf kilo kwijtgeraakt en ze liepen hier met holle ogen over het veld".
Zulke stunts worden nu niet meer uitgehaald. In 25 jaar is CIFLA veranderd van een topsportclub in een veteranenclub. Van de 150 leden is 65 procent de veertig al gepasseerd.


Tijdens de clubkampioenschappen liepen er tientallen kinderen op de baan. Meegekomen met Papa en Mamma, want junioren heeft de vereniging momenteel niet.De vergrijzing baart ook voorzitter Theo Terhaard enige zorgen. "Maar ik zie het wel veranderen, met Daphne Panhuysen en Arthur Schramade hebben we twee hele goede senioren.. Die lopen nu clubrecords, die vaak al twintig jaar stonden, dat trekt ook weer andere sterke lopers aan.
Nu heeft dat ook wel voordelen, zoveel veteranen, Zij behoren tot de generatie, die nog hart heeft voor het verenigingsleven. De sfeer bij CIFLA is daarom uniek, vindt Therhaard. Hij stelt tevreden vast, dat het meestal niet zoveel moeite kost vrijwilligers te vinden om bijvoorbeeld te helpen bij een van de door de vereniging georganiseerde wedstrijden. En dat bijna de helft van alle leden komt opdagen bij de jaarlijkse ledenvergadering, is ook een vorm van betrokkenheid, waar de meeste clubs tegenwoordig niet meer van durven dromen.


Een eigen clubhuis heeft CIFLA nooit gehad. Man maakt vaak gebruik an de faciliteiten van grote broer Atletiekvereniging Nijmegen. De twee clubs trainen ook op dezelfde atletiekbaan. Ligt een fusie dan niet voor de hand? Terhaard: "Waar het kan, doen we al dingen samen met AVN. Die samenwerking ging aanvankelijk stroef, maar loopt nu heel goed. Toch willen we zelfstandig blijven. De leden van CIFLA kiezen echt voor een pure lopersclub"

 

Over CIFLA

Cifla is een samenstelling van de Latijnse woorden citius (snel) en flatus (wind). Snel als de wind, dat klinkt keurig, maar eigenlijk betekent het "snelle scheet". De naam is een mild protest tegen de destijds nogal formele en behoudzuchtige atletiekwereld
 
 

 

  • Postadres:
  • A.V. CIFLA
  • Marialaan 310
  • 6541  RR  NIJMEGEN